Spotkanie inauguracyjne projektu Potential
W dniach 26-27 czerwca 2025 roku w Stambule odbyło się spotkanie inauguracyjne międzynarodowego projektu badawczego "POTENTIAL" – "Precision Optimization Tools for Enhanced NutriTIonal and Agronomic Lifecycle".
Projekt ten, prowadzony przez Uniwersytet Pomorski w Słupsku, rozpoczął się w siedzibach firm partnerskich: Besler Group i Gesk Technologies. W wydarzeniu uczestniczyli kluczowi przedstawiciele różnych instytucji, w tym dr inż. Magdalena Piekutowska, kierownik projektu ze strony Uniwersytetu Pomorskiego w Słupsku oraz Maria Rybakowska i Monika Kalinowska z Biura ds. Nauki.
Projekt POTENTIAL, finansowany przez EIT Food w ramach Programu Horyzont Europa i realizowany w ramach inicjatywy EIT-Agrifood, ma na celu stworzenie innowacyjnej platformy technologicznej wspierającej precyzyjne zarządzanie produkcją ziemniaka. Projekt koncentruje się na integracji nowoczesnych narzędzi, takich jak sztuczna inteligencja, sensory IoT, spektroskopia NIR oraz teledetekcja, które umożliwią prognozowanie plonów i oceny jakości upraw na wczesnym etapie.
Realizacja tego projektu ma na celu optymalizację wykorzystania zasobów, poprawę jakości upraw, zwiększenie plonów oraz redukcję wpływu na środowisko, wpisując się w idee zrównoważonego rozwoju rolnictwa w Europie.