
Nowy międzynarodowy projekt badawczy na Uniwersytecie Pomorskim w Słupsku – POTENTIAL
Z radością informujemy o rozpoczęciu nowego, międzynarodowego projektu badawczego realizowanego na Uniwersytecie Pomorskim w Słupsku, zatytułowanego „Precision Optimization Tools for Enhanced NutriTIonal and Agronomic Lifecycle” (POTENTIAL).
Projekt jest finansowany przez EIT Food — europejską wspólnotę wiedzy i innowacji (KIC), działającą w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), będącego częścią Programu Horyzont Europa.
Celem inicjatywy jest wsparcie precyzyjnego zarządzania produkcją ziemniaka poprzez opracowanie innowacyjnej platformy technologicznej, integrującej zaawansowane narzędzia takie jak sztuczna inteligencja (AI), sensory IoT, spektroskopia NIR oraz teledetekcja. Projekt zakłada opracowanie systemu prognostycznego, pozwalającego na wczesne przewidywanie plonów i parametrów jakości na podstawie wieloźródłowych danych środowiskowych i agronomicznych.
Dzięki implementacji tego rozwiązania możliwe będzie optymalne wykorzystanie zasobów (wody, nawozów), poprawa jakości upraw, zwiększenie plonów oraz ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko. Projekt wpisuje się w kierunki zrównoważonego rozwoju rolnictwa, przyczyniając się do zwiększenia stabilności ekonomicznej gospodarstw, bezpieczeństwa żywnościowego oraz odporności łańcuchów dostaw w obliczu zmian klimatycznych na terenie Europy.
Partnerzy konsorcjum:
KEREVITAS GIDA SANAYI VE TICARET AS (Turcja) – lider projektu
Gesk Elektrik Elektronik Yaz. San. Tic. Ltd. Sti. (Turcja)
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Uniwersytet Pomorski w Słupsku
PHASEGROWTH OU (Estonia)
Projekt o łącznej wartości około 2,8 mln euro realizowany jest na przestrzeni najbliższych 2 lat, a kierownikiem naukowym ze strony naszej uczelni jest dr inż. Magdalena Piekutowska z Instytutu Biologii.
Zdjęcie od firmy Farm Frites Poland.